A Magyar Nyelv Napját ünnepeltük

Az elmúlt hét anyanyelvi eseményekben, programokban gazdag volt iskolánkban.

November 13-án vasárnap részt vettünk Budapesten 4 szakköri tagunkkal az Anyanyelvápolók Szövetsége Ifjúsági Tagozata által meghirdetett Anyanyelvi kalandtúra programon.  A résztvevők voltak: Pálmai Nóra, Dányi Eszter, Bodola Zsófia, Szabó Zsanett.

11 órakor rejtélyes körülmények között a „Bálnában” vette kezdetét a 9 állomásból álló belvárosi séta. A szervezők ötletes, kreatív feladványokkal segítették a tájékozódást, ezek megfejtése szellemi izgalmat jelentett a gyerekeknek. Az információkkal is kísért rejtvényeket megoldva jutottunk egyik állomásról a másikra. Megfordultunk a Nemzeti Múzeum kertjében, a Magyar Rádió épületénél, az Ady Emlékmúzeumban (itt még tárlatvezetést is kaptunk a kedves muzeológustól), a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Szép időben tartalmas órákat töltöttünk együtt szakkörünk tagjaival.

November 15-én a Magyar Nyelv Barátainak Egyesülete Balázs Gézát hívta vendégül előadásra, aki a nyelvi változásokról mesélt népes hallgatóközönség előtt. A rendezvénynek a városi könyvtár adott otthont, és számosan vettünk részt rajta.

November 16-án szerdán 31 résztvevővel megrendeztük a Kazinczy-verseny iskolai fordulóját. A tiszta szép beszéd versenyét mindig nagy érdeklődés kíséri, ezzel is az anyanyelvre irányítva a figyelmet.

img_1115November 17-én csütörtökön pedig  Anyanyelvi játékok csapatversenyt rendeztünk, iskolai szinten az elsőt. Nagy öröm volt számunkra, hogy most vendégül láthattuk „játékmesterként” Szőcsné Antal Irén tanárnőt, akinek tavasszal jelent meg könyve Anya-nyelv-búvár címmel. Nagyon jó lehetőség volt ez a nyelvi játékok népszerűsítésére a diákok körében is. Élvezték a csapatok a vetélkedést, öröm volt látni, hogy olyan tanulók is önfeledten játszottak, gondolkodtak a nyelvi feladványokon, akik korábban ilyennel még nem találkoztak.

Ezen rendezvények gazdagították megemlékezésünket a Magyar Nyelv Napjáról.

 

 

 

Ez is érdekelhet ...