Német diákcsere 2017

Idén újra ellátogatott hozzánk egy német diákcsoport Aschaffenburgból. Már november óta leveleztünk, ismerkedtünk leendő német cserepartnerünkkel. A pár hónapos várakozás után csütörtök este végre megérkeztek az aschaffenburgi lányok. Mindenki nagyon izgult, de pár perc után fel is oldódott a feszültség, ami bennünk volt.

Másnap részt vettünk az első három tanórán, aztán a német lányok előadták a prezentációjukat. Hallottunk sok látványosságról, az iskolájukról, de még arról is, hogyan ünneplik ők a húsvétot.  Ezek után bejártuk Vác nevezetességeit, amit egy falmászás követett. Aztán rejtvényeket oldottunk meg a városban, hogy így ismerkedjenek meg német vendégeink Váccal. Ennek során nagyon össze kellett dolgozni „legújabb legjobb barátainkkal”, mivel a feladványok magyarul és németül vegyesen voltak megfogalmazva.

Szombaton – ha ez lehetséges- még fárasztóbb napunk volt. Jártunk Budán a várnegyedben, aztán jót szórakoztunk a Tropicariumban és a Csodák Palotájában. Sötétedéskor pedig sétahajóztunk a Dunán, hogy ebből az irányból is megcsodálhassuk a szép épületeket. Vasárnap minden család elvitte a diákját valahová, ezen a napon mi választottuk meg a programokat. Mindannyian azon voltunk, hogy vendégünk a lehető legjobban érezze magát.

Hétfőn következtek a mi gondosan előkészített prezentációink, amit a német kísérő tanárok is megdicsértek, úgyhogy nagyon büszkék lehettünk magunkra. Meséltünk nekik az iskolánkról, a magyar szokásokról és találmányokról. Tanítottuk őket magyarul, és még a néptánc rejtelmeibe is beavattuk őket. Ezután közös élményeinkből plakátokat készítettünk.

Kedden aztán elérkezett a könnyes búcsú ideje. Nehéz volt, de tudtuk, májusban viszontlátjuk egymást, ugyanis 5 napra kiutazunk Aschaffenburgba.
Megerőltető volt ez a pár nap, mindent fordítani és elmagyarázni, de mindenki nevében merem mondani, hogy nagyon élveztük, és jó volt látni, hogy egy idegen nyelven is ki tudjuk magunkat fejezni. Nagyon jól éreztem magam a cserepartneremmel és remélem, látjuk még egymást az iskola szervezte programon kívül is.

Köszönjük a támogatást az iskola alapítványának és a Zollner Elektronik Kft-nek!

 

Bleszák Lilla, 9. Cny

Ez is érdekelhet ...