EU back to school

Bartos Csaba

Az Európai Unió -Vissza az iskolába! projektjének keretein belül, 2017. április 11-én iskolánkba látogatott, a gimnázium volt diákja, Bartos Csaba. Elmesélte, hogy élete a gimnáziumi érettségi bizonyítvány megszerzése után többször vett nagyobb fordulatot, de az elmúlt tíz évben már auditorként dolgozik az Európai Számvevőszéknél, Luxemburgban. Három osztály részvételével és közreműködésével tartott előadása célja, hogy uniós köztisztviselőként, élménybeszámolója segítségével a középiskolás diákok jobban megismerjék és megértsék az uniós intézmények működését.

A munkám révén hozzájárulok a jobb pénzgazdálkodáshoz, azaz ahhoz, hogy az EU-s pénzeket szabályosan, gazdaságosan, hatékonyan és eredményesen költsék el.”

Mesélt nekünk a diákéveiről, tanárairól, kacifántos pályaválasztásáról, melyet 18 évesen még egészen más irányba kezdett el. Biztatta tanulóinkat, hogy ragadják meg a lehetőségeket, amelyeket az élet kínál, és ne értékeljék le magukat, különösen akkor ne, ha külföldre sodródnak.

“Az izgalmas része a munkámnak az az érzés is, hogy valami fontos dologhoz hozzájárulok, valamint rengeteg különböző nyelvű, nemzetiségű emberrel vagyok körülvéve. De a munkám révén eljutottam Belgiumba, Lengyelországba, Franciaországba, Olaszországba, Nagy-Britannia, Litvániába, Finnországba, Romániába és Szlovákiába is.”

Luxemburgról is sok mindet megtudhattunk, de felhívta a figyelmünket arra is, hogy a mi váci hétköznapjainkhoz is jelentősen hozzájárul az EU.

“Az EU számos projektet finanszíroz/ott. Ha csak az utóbbi néhány évről  beszélünk, akkor is olyan projektekről beszélhetünk, mint pl. a váci vasútállomás felújítása, a váci közvilágítás modernizálása, vagy a hamarosan kezdődő M2-es út modernizálása.”

Több prospektust hozott, amelyek részletesen bemutatják az EU működését. Beszélt arról, hogy mit jelent ma európainak lenni, de a felmerülő kérdéseinkre is szívesen válaszolt. Így azt is megtudhatjuk, hogy milyen jövedelemre számíthat, aki Luxemburgban szeretne elhelyezkedni.

“Remélem, hogy adtam valamennyi betekintést a munkámba és adtam néhány ötletet azokról a lehetőségekről amelyekkel ti is ugyanúgy élhettek, mint bármelyik másik európai polgár.”

Felhívta a figyelmünket, hogy az Európai Bizottságnak minden országban van képviselete (H-1024 Budapest Lövőház u. 35.), és ha Luxemburgban járunk bátran kereshetjük őt.

Ez is érdekelhet ...