Élményeink Németországból

Faragó Tünde és Ménich Nikoletta tanárnők szervezése által élményekkel teli 5 napot tölthettünk el a németországi Aschaffenburgban, ahol már 5. éve nagy szeretettel fogadják a Madáchos diákokat.

Őszintén? Senki nem várta a 10 órás utat, de végül az is élményszámba ment. Kezdődött azzal, hogy a pesti dugó miatt majdnem lekéste valaki a vonatot, szóval már ez is izgalmas volt. Már a vonaton látszott a német precizitás, ugyanis mindent kiírtak és minden egyes váratlan várakozásnál szóban tájékoztatták az utasokat az okról. Volt, hogy 267 km/órával suhantunk a célunk felé.

A család és az emberek? Mindenki nagyon kedves volt velünk. Sokat beszéltek hozzánk, kérdezgettek. A negyedik napon már németül álmodtunk. ☺ Nagyon sokat használtuk a német tudásunkat. Szerencsére fogadó családjaink elégedettek voltak a nyelvtudásunkkal, sőt néha csodálkoztak, hogy egy-egy nyelvtani szerkezetet jobban használunk, mint ők maguk. Már csak a sok dicséretért is megérte részt venni ezen a diákcsere programon.

Rengeteg helyen jártunk. Székhelyünk Aschaffenburg és környéke volt, de ellátogattunk Heildelbergbe, Frankfurtba és Münchenből is kaptunk egy rövid ízelítőt.

Annyira jóban lettünk a befogadó családjainkkal, hogy felajánlottak egy óriási lehetőséget: Néhányan júniusban is visszamegyünk, és két hetet járunk majd iskolába német cserepartnerünkkel. Ez idő alatt a német családok látnak minket vendégül. Erre álmunkban sem gondoltunk volna.

Félelemmel indultunk el és könnyekkel búcsúztunk. Örülünk, hogy rávettük magunkat… Örülünk, hogy rávettek minket erre az utazásra! ☺ Köszönjük!

„Nagyon jó érzés volt élesben is használni a németet, és látni, hogy német anyanyelvűek is megértik, amit mondok.”

Bleszák Lilla, 9.Cny

„Egy teljes napot csak a családdal töltöttünk és nagyon jó érzés volt érteni, amit mondanak és megértetni magam egy idegen nyelven. Megismerhettem egy másik kultúrát. Örök élmény marad.”

Tamás Boglárka, 9.Cny

„Frankfurtban pont olyan volt, mint amilyennek elképzeltem: hatalmas épületek, felhőkarcolók, óriási bevásárló központok, kavargó embertömeg. Óriási élmény!”

Tajti Kata, 9.Cny

„A legjobb érzés a világon, mikor fiúként belépsz egy lányiskolába, és egyszerre 1000 női szempár tapad rád, mert az egyik legritkább jelenségnek számítasz az iskola területén.„

Kator Balázs, 9.C

„Az aschaffenburgi kastély nagyon szép volt az esős idő ellenére is. A város atmoszférája miatt és a német családok közreműködésével senki sem érezhette magát elveszve a nagy viágban.”

Csánki Eszter, 9.C

„Szerintem a legjobb dolog az volt, hogy a német cserediákok és mi magyarok szoros barátságot kötöttünk egymással. Megtapasztaltuk, hogy nem is különbözünk annyira.”

Tóth Anett, 10.A

Ez is érdekelhet ...