NÁLUNK IS LANDOLT A “REPÜLŐ ISKOLA”

A Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematika Kutatóintézet Didaktikai Csoportjának felhívásában egy kísérleti programba hívott olyan kilencedikes diákokat, akik bár tehetségesek matematikából, de eddigi tanulmányaik során ennek kibontakoztatására nem volt módjuk.

A program célja, hogy a matematikával aktívan foglalkozó középiskolás diákok körét bővítse, valamint megismertesse a diákokkal a matematikai gondolkodás örömét, és rábukkanjon azokra a kiemelkedő képességű tanulókra, akik a hivatalos oktatás rendszerében eddig nem igazán tudtak érvényesülni.

A kísérleti program két részből áll. 2017 tavaszi félévében iskolák felkeresésére helyezik a hangsúlyt, hogy ott minél több érdeklődő diákot bevonva, a szokásostól eltérő módon foglalkozzanak a matematikával. Ebbe a programba pályázott sikeresen iskolánk is, így 2017.04.21-én Simon Péter tanár úr egy három órás foglalkozás keretén belül 20 kilencedikes tanulónknak tudta megmutatni a matematika szórakoztató arcát.

A gyerekek először logikai “villámkérdéseket” kaptak, amit mindenkinek egyedül kellett megoldani. A helyes megoldások pontokat értek, és a gyerekek legnagyobb örömére, a legtöbb pontot összegyűjtő tanulók az első rész végén csokit kaptak. Így rövid szünet után még nagyobb örömmel vetették bele magukat az újabb feladatok megoldásába. Ezek már nehezebb feladványok voltak, ezért csapatban dolgozhattak. Próbálkoztak útvonalak összeszámolásával, gondolkodtak téglalap feldarabolásán, készítettek játékhoz nyerő stratégiát, és ha valamelyik kérdést megválaszolták, már törhették is a fejüket a feladat nehezített változatán. A három óra remek hangulatban telt, és a tanulók szemmel láthatóan örömüket lelték a megoldások keresésében.

A foglalkozás után a tanár úr elárulta, hogy a résztvevők közül több diákot is érdemesnek tartana arra, hogy a program folytatásába is bekerüljön. Ehhez még némi önálló, otthoni munkát kell elvégezniük a tanulóknak.

A program második részében pedig az így kiválasztott diákok számára egy intenzív, kétéves, tehetséggondozó foglalkozássorozatot szerveznek 2017 őszétől. Reményeink szerint a mi diákjaink is a résztvevők között lesznek, és kibontakoztatják tehetségüket.

szerző: Bednárikné Kiss Krisztina

Ez is érdekelhet ...