Élménybeszámoló a Beszélni nehéz! szakkör kirándulásáról

Az iskolánk diákjainak egy csoportja (a Beszélni nehéz szakkör 7 tagja) részt vett 2017. szeptember 22-én egy egész napos kiránduláson Székesfehérvárra és Tihanyba. Más iskolák diákjai, legfőképp általános iskolás osztályok is csatlakoztak a kiránduláshoz, hiszen a Beszélni nehéz foglalkozás egy magyar nyelvápoló mozgalom, az egész országon elterjedve.
Az első megálló Székesfehérváron volt, ahol a Középkori Romkert Nemzeti Emlékhely városnéző túráján vett részt a csoport. Maga a hely kis videoklipekkel és interaktív módon adott további információkat az ott járóknak. A Királyok útján túrát túravezető kíséretével tettük meg, érintve: a Szent István Székesegyházat; a Városház teret; az Országalmát, ami egy szökőkút megnevezése a
szobrából adódóan; a Koronázó Bazilika Romkertjét, Szent István király mauzóleumát; s a Fő utca látnivalóit, mint például a Mátyás emlékművet.
A kétórás túra után Tihanyba vezetett az út, ahol az elfogyasztott finom ebéd után a program a Bencés Apátság megtekintése volt. Mindez magába foglalt egy rövid tájékoztató filmvetítést; a barokk templom körbejárását, ami alatt megtekinthető volt András király kriptája is 1055-ből, további út Boldog IV. Károly király emlékszobájába vezetett, majd érdekességként egy gasztronómiai és
képzőművészeti kiállítással zárult, ami jellemezte az akkori kort.

A kirándulás jól lefedte a történelmi tényeket, és diákoknak is érdekes és élvezhető módon tanított és mutatott meg újakat. A Váci Madách Imre Gimnáziumban működő szakkör tagjai pedig további hasonló kirándulásokon vehetnek még részt a tanév folyamán.

A résztvevők – Kmetty Klaudia, Dányi Johanna, Csuhai Boróka, Mató Fanni, Erdélyi Bence, Vető Olivér– nevében a beszámolót írta:

Kölcsényi Zsóka

Ez is érdekelhet ...