Luther élete és kora – Történelmi verseny

 

A Váci Madách Imre Gimnázium történelem munkaközössége

„Luther élete és kora”

címmel történelem versenyt hirdet váci és Vác környéki általános és középiskolák számára.

A verseny célja, hogy a reformáció kezdetének 500. évfordulója kapcsán segítsen a diákoknak megérteni a Luther által elindított szellemi mozgalom jelentőségét és hatását a mára, valamint közelebb hozza a mai fiatalokhoz ezt az izgalmas korszakot, a 16. század elejét.

A verseny kétfordulós.

Nevezési feltételek

Általános iskolák 8. és középiskolák 9-10. évfolyamos tanulói nevezhetnek 3 fős csapatokban. A nevezés díjtalan.

Első forduló

Az első fordulóban egy feladatlapot kell megoldaniuk a csapatoknak az alább megadott szakirodalom alapján. A feladatok a jelentősebb reformátorok életét, tevékenységét, a reformáció magyarországi elterjedését ölelik fel. A legalább 50%-os eredményt elérő csapatok jutnak tovább a második fordulóba.

Az első forduló időpontja: 2017. november 28. 14:00. A forduló kezdete előtt ünnepélyes megnyitót tartunk. A diákok kísérő tanárait a munkaközösség szeretettel látja egy szakmai beszélgetésre.

Helye: Váci Madách Imre Gimnázium (2600 Vác, Brusznyai Árpád u. 4.)

Szakirodalom:

az érvényben lévő történelem tankönyvek

http://multkor.hu/luther-a-fiatal-joghallgato-viharos-utja-a-reformacioig-20141031?pIdx=1 (a teljes cikk)

http://multkor.hu/puritan-eletmodja-miatt-allando-fejfajas-gyotorte-kalvin-janost-20160527

https://barankovics.hu/_f/letoltesek/luthereskalvin-politika-jog-vilagifelsobbseg.pdf, innen: Birkás Szilárd: A reformáció és annak hatása Európára c. tanulmány (17-41. oldal)

http://www.historia.hu/userfiles/files/2009-0910/Molnar1.pdf

 

Második forduló

A második fordulóban nincs újabb elolvasandó szakirodalmi anyag. Ehelyett a csapatoknak egy projektmunkát kell elkészíteniük, amelyet a második fordulóban bemutatnak. A projektmunka egy max. 20 perces kisfilm elkészítése, amelyhez a következő két téma közül választhatnak egyet:

  • A velünk élő reformáció: A kisfilm a reformáció mai jelenlétét, jelenkori életünkre gyakorolt hatását mutatja be. Fontos, hogy ne – vagy ne csupán – a tárgyi emlékeket (pl. épületek) mutassa be, hanem a reformáció gondolatainak az emberek, a közösségek életében betöltött szerepét is. Pl. készíthető interjú protestáns emberekkel, lelkészekkel, be lehet mutatni gyülekezetek életét.
  • Luther regényes élete: A kisfilm egyfajta színdarab formájában – a diákok szereplésével – bemutatja Luther életének bizonyos részleteit. A csapatokra van bízva, hogy mely eseményt vagy eseményeket választják ki (pl. 95 tétel kiszögezése, wormsi gyűlés, Luther „elrablása”, hitviták, a Biblia lefordítása) és azokat hogyan jelenítik meg. Díszletek, jelmezek opcionálisak, és nem a színészi képesség, hanem a tartalom bemutatása a lényeg.

A második forduló időpontja: 2018. január 30. 14:00

Helye: Váci Madách Imre Gimnázium (2600 Vác, Brusznyai Árpád u. 4.)

Eredményhirdetés és díjazás

A verseny ünnepélyes eredményhirdetése 2018. február 9-én, a Madách-napon a váci Madách Imre Művelődési Központban (2600 Vác, Dr. Csányi László krt. 63.) lesz.

A versenyen jó eredményt elért csapatok értékes könyvutalványokban és egyéb jutalmakban részesülnek.

Ez is érdekelhet ...