Megemlékezésünk Október 23. alkalmából

Iskolánk diákjai idén rendhagyó módon emlékeztek 1956 októberére.

A megemlékezés szervezője idén a 11.D osztály volt, Fejes Edina osztályfőnök és Lakatos Ádám vezetésével. Kis Nikol az osztály tanulója így számol be a forradalom megidézéséről:

„Ünnepségünket a második és harmadik órán tartottuk. Minden osztály kapott egy kvízt, amit a tanulóknak közösen kellett kitölteniük. A kérdések az iskolában kitett plakátokra, feliratokra is vonatkoztak, ezért a gyerekeknek nyitott szemmel kellett járniuk a héten. Miközben a kérdésekre válaszoltak, a rádióból a 11.D osztály tanulói hangzottak, amint szavalnak, vagy épp a forradalom történéseit ismertetik.

A kvíz kitöltése után egy csapat vállalkozó diák forradalmárnak öltözve lipdub produkciót forgatott. Végig vonultak iskolánk folyosóin, miközben a Nem tetszik a rendszer című dalt énekelték. A menet az Alakuló téren állt meg, ahová nemsokára többi iskolatársuk is megérkezett; élőképet alkottunk, méghozzá a jeles évszámot formáltuk meg.

Az osztályok elrendezése komoly feladat volt, amit csapatmunka nélkül lehetetlen lett volna teljesíteni. A szervezők mindegyike keményen dolgozott, és a köd ellenére is nagyon jól sikerültek a Boronkay tetejéről készített fényképek.

Úgy hiszem, a megemlékezés méltó volt a pesti srácokhoz, és a lehető legjobban sikerült.”

A nap során nemcsak a forradalmi események elevenedtek meg, hanem emlékeztünk az áldozatokra is.

Az 1956-os forradalom sok áldozatot követelt Magyarországtól. Nemcsak több ezer honfitársunk vesztette életét a szabadságért való küzdelemben, de az áhított szabadságot sem sikerült kivívni. A harc leverése után véres megtorlások következtek.

Ezen bosszú áldozata lett Brusznyai Árpád, gimnáziumunk egykori tanára, a forradalom egyik ártatlan hőse. A Tanár Urat 1958. január 9-én hamis vádakkal és törvénytelen ítélettel végezték ki – sok sorstársával egyetemben.

Rendhagyó megemlékezésünk során, hagyományainkhoz hűen a 9.A osztály műsorával emlékeztünk meg Brusznyai Árpádról. Az ünnepségen Oglné Czepek Mária tanárnő méltatta mártír tanárunkat megemlékező beszédében. Végül az iskolánk falán elhelyezett emléktábla megkoszorúzásával is tisztelegtünk egy olyan ember emléke előtt, aki méltó arra, hogy a nevét büszkén emlegesse az utókor, illetve hogy példát mutasson a XXI. század embereinek.

Ez is érdekelhet ...