Együtt olvas a Madách

„A magasrangú állami hivatalnok feleségét egy léhűtő elcsábítja, ezért a magasrangú állami hivatalnok a léhűtő nővérét a másvilágra küldi.” Melyik műnek a tömör s kissé profanizált-modernizált változata ez? Ilyen és ehhez hasonló feladványokra kereste a választ a Váci Madách Imre Gimnázium diáksága 2017. október 13-án az Együtt olvas a Madách rendezvény keretében.

Az esemény célja egy interaktív lándzsatörés azon állítás mellett, hogy a Gutenberg-galaxisban kalandozni igenis menő. A betű éhséget csillapít és közösséget kovácsol („Te is olvastad? De zsír. Neked ki a kedvenc szereplőd?”).


ES TV tudósítása az eseményről

A Madách ezen a napon egy nagy könyvkommunává alakult. Mindenki megosztotta a másikkal a maga könyvét. Az órák elején néhány percben a tanári gárda tagjai egy-egy kedves olvasmányukból mutattak be részletet, az iskolarádióból könyvajánlók szóltak (Sárkány Zsófia, Borbély Karen, Weszter Laura és Petrovics Laura, Frievald Ruben diákok jóvoltából), a szünetekben pedig feladatokat kellett megoldani a tanulóknak. Például kollektíve elmorfondírozhattak azon, hogy híressé vált magyar művek milyen angol címmel jelentek meg fordításban. E feleletválasztós kérdéseknél nem okozott gondot, hogy A Pál utcai fiúk esetén a The Paul Street Boysra, az Egri csillagoknál pedig az Eclipse of the Crescent Moonra bökjenek rá a diákok, de Móricz Zsigmond Úri murijánál már nem mindenki találta el a Very Merry címet.

Az esemény a hosszított nagyszünetben csúcsosodott ki. Diák, tanár saját kedvenc könyvével az aulába gyűlt, melyet a művészi vénával ellátott alkotók Nagy Júlia tanárnő vezetésével az alkalomhoz öltöztettek. Néhány bátor tanuló az általa választott műről a mikrofonba mondott egy ajánlót, majd egy ízelítővel csalogatott olvasásra. Gáti Vivien Glukhovsky Metro 2033 című művéből, Erdélyi Bence A Gyűrűk Urából, Horváth Csegő Benedek Dr. Ambrus Péter Az igazi misszió című könyvből és Czaudt Bernadett A kis hercegből olvasott egy részletet. A tantestületet reprezentálva Boda Mária és Ujlaki Tibor részéről hangzott el néhány emlékezetes mondat. Utóbbi mint főszervező az ESTV-nek is interjút adott, melyet egy megismételt beszélgetés keretében később kibővítettek, itt hallható, látható, élvezhető:

Ujlaki Tiborral készült stúdióbeszélgetés

Az aula a szünet végén összeállt egy képre, melyen – akár megannyi zászló – lengenek a könyvek a felemelt kezekben. Fényképes feladat otthonra is jutott, az osztályoknak többek között olyan könyvről kellett fotót készíteniük, amelynek a címe tartalmaz egy állatot, technikai eszközt, színt, stb. Álljon itt emlékül egy-egy megoldása a 9.c-nek és a 10.a-nak:

Az esemény sokakat megmozgatott, mind szemizom, mind szellem terén, úgyhogy – ha már együtt olvas – sikerként könyvelhetjük el a rendezvényt. S ha befűztük emlékeink keményfedeles kötésébe e délelőttöt, kedves olvasó, akkor már elárulhatom, mi a nyitó feladvány megoldása: Bánk bán.

Asbóth Balázs

Ez is érdekelhet ...