Irodalom és anyanyelv találkozása – Sudár Annamária Arany-műsora

Idén nem először gyűltek össze iskolánk közösségi terében az irodalomszerető diákok és tanárok.

A magyar munkaközösség ezúttal november 13-án délutánra szervezett kulturális programot.

Kettős ünneplésre készültünk: megemlékeztünk a Magyar Nyelv Napjáról s a kétszáz éve született költőről. A reformkor „ajándéka” mindkettő: 1844. november 13-án vált a magyar nyelv hivatalosan is államnyelvvé, és ekkor kezdte költői pályafutását az 1817-ben született Arany János is. A költő, aki gazdag szókincsével, választékos stílusával anyanyelvünk egyik legigényesebb művelőjének tekinthető.

A méltó megemlékezést, az ünnepi ráhangolódást segítette „Mindannyiunk atyja, Arany tanár úr” című irodalmi estjével Sudár Annamária előadóművész. Rendhagyó irodalmi óráján szépen strukturált, igényesen tolmácsolt válogatást hallhattunk egyrészt az Arany-életműből, másrészt a róla szóló méltatásokból.

„Minden szál hozzá vezet, minden szál tőle ered; a magyar szellemi életnek ő a sugárzási központja.”

Szerb Antal fogalmazott így a költőről, s valóban: Arany sugárzása máig tart, sokaknak viszonyítási pont napjainkban is. Versei hatnak nemcsak az irodalom művelőire, hanem a nyitott szívvel közeledő irodalom- és versszerető közönségre is. Ahogyan ezt a hallgatóság odaadó figyelme is tanúsította ezen a délutánon.

Oglné Czepek Mária tanárnő

 

Ez is érdekelhet ...