Lezárult az általános iskolásoknak szóló angol nyelvi versenyünk

Gimnáziumunk 3. alkalommal rendezett angol nyelvi és országismereti versenyt 7-8. osztályos általános iskolai tanulók részére. Az alábbiakban rendhagyó módon a győztes csapat felkészítő tanárának beszámolóját olvashatják a versenyről.

Hatalmas öröm érte a Galgamácsai Fekete István Általános Iskolát: iskolánk tanulói a Váci Madách Imre Gimnázium által szervezett kétfordulós angol nyelvi csapatversenyen 69 csapat közül a legeslegjobbaknak bizonyultak, és így a megtisztelő ELSŐ HELYEZÉST érték el!

Versenyzőink Martinyi Bálint és Cserháti Dávid 7. osztályos tanulóink voltak. Felkészítő és kísérő tanáruk Dr. Bankó Marietta tanárnő.

A versenyre Pest megyéből, Budapestről és megyénken kívülről is neveztek csapatok. A versenyen 70 csapat indult, csapatonként 2 vagy 3 fővel, összesen mintegy 200 versenyzővel. A verseny kétfordulós volt, az első forduló 2017. októberében zajlott, a második forduló pedig 2017. december 4. napján került megrendezésre.

A verseny jellegzetessége, hogy angol nyelvi képességet és témaismeretet is mér. Ez azt jelenti, hogy az angol nyelvi felkészülésen kívül évente meghatározott specifikus tematikában is célirányos felkészülést kíván a versenyzőktől, az idén Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle, a korabeli Anglia és a korabeli irodalom voltak a téma.

A versenyre alapos készülés után jelentkezett csapatunk, sok munkát, időt és energiát belefektettek, hogy elkötelezettségük, precizitásuk, kitartásuk, az angol nyelv iránti szeretetük és a kiírt témában való elmélyedésük meghozza gyümölcsét.

A versenyzőknek az első fordulóban egy angol nyelvi írásbeli verseny feladatlapot kellett megoldaniuk. A második forduló már két részből állt: az első részében szintén egy angol nyelvi írásbeli verseny feladatlapot kellett megoldani, a második részében pedig harmadik megmérettetésként egy angol nyelvű prezentációt kellett elkészíteniük és előadniuk Sir Arthur Conan Doyle életéről, bármely művéről vagy bármilyen, a viktoriánus korral kapcsolatos témáról.

Csapatunk előadásának címe “The Era of Victories: The Victorian Era” volt, amelyben a viktoriánus Angliát a győzelem koncepcióján keresztül mutatták be. Érdekes megközelítésüket az adta, hogy – nem háborús, hanem más típusú – győzelmek gondolatláncára fűzték fel az előadást. A viktoriánus korabeli élet- és gondolkodásmód érdekes megoldásait, aspektusait, kihívásokkal való sajátos megküzdési mechanizmusait mutatták be, így többek között szó esett például a londoni szmog fölött, az alak fölött, a természet fölött, a nem látható világ fölött aratott vagy az önkifejezésben megvalósult győzelemről. Az előadásra kapott magas pontszám – 95 a maximálisan kapható 100 pontból – is azt mutatja, hogy igen magas színvonalú munkát végeztek, és hogy angol nyelvi szóbeli képességeik is kiemelkedőek.

Csapatunk elért pontszámai:
Első forduló: 100 pontból 98 pont
Második forduló írásbeli rész: 100 pontból 83 pont
Második forduló szóbeli prezentációs rész: 100 pontból 95 pont

Az első helyezett csapat: Martinyi Bálint és Cserháti Dávid 7. osztályos tanulók és felkészítő tanáruk, Dr. Bankó Marietta látható

Ezzel a 300 pontból összesen 276 pontot szereztek, és maguk mögé utasítottak számos más kiemelkedő teljesítményt. Eredményüket tovább növeli nem csak az a tény, hogy nagyszámú csapat között lettek a legjobbak, hanem az is, hogy számos neves iskola képviseltette magát ezen a színvonalas versenyen.

Tiszta szívből gratulálunk ehhez a szép eredményhez!

Ez is érdekelhet ...