Gyakran ismételt kérdések

Beiskolázás a 2023-24. tanévre

Gyakran ismételt kérdések:

Nyelvi előkészítő rövidítése. A gimnáziumi tanulmányokat (közismereti tárgyak tanulása) megelőző év, ahol a fókusz a nyelvi tanulmányokon van. “Lánykori nevén”, nulladik évfolyam.

Nem indítunk kéttannyelvű képzést, de minden nyelvi osztályunk emelt óraszámban tanulja az idegen nyelvet.

Az első idegen nyelve minden diáknak az, amit az általános iskolából hoz. A kezdő nyekes csoportok (0508, 0509, 0510) tanulói a tanév eleji szintfelmérő után kerülnek a számukra megfelelő szintű nyelvi csoportba. Maximum 3-4 csoport indul, de egyik sem kezdő, hiszen ezeken a tagozatokon a nyek célnyelve (német/olasz/francia) a kezdő nyelv. Arra nincs mód, hogy mindkét idegen nyelvet, kezdő szintről indulva tanuljon valaki. Az első nyelvként németet tanulók száma nagyon alacsony, és nem lenne annyi diák, hogy külön nyelvi csoportot tudjunk nekik indítani. 

Itt heti 6 órában tanulják a diákjaink az angolt. Azoknak ajánlanám, akik jó angol tudással érkeznek, és a második idegen nyelvre nem szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni, mert itt csak heti 3 órában kezdhet új nyelvet tanulni. Illetve azoknak is ajánlom, akik nem szeretnének 5 évig középiskolába járni, de nyelvi tagozatot szeretnének választani. Aki még nem tudja milyen irányba fog továbbtanulni, időt nyerhet a döntésre, hiszen majd csak tizenegyediktől kell a továbbtanulási szándéka szerint fakultációs tárgyat választania. Fakultációt pedig abból a tárgyból érdemes választani, amiből emelt érettségi vizsgát szeretne tenni (pl, töri, matek, biosz). 

A felvételi során angol nyelvi szóbeli vizsgát kell tenni mindkét tagozathoz. A témaköröket megtalálhatják a honlapon, mintatétellel együtt. A szóbeli felvételi pontszámát több szempont alapján kapják (szókincs, nyelvhelyesség, kommunikációs készség). A NYEK-es csoportok jellemzően a 9. évfolyamra nyelvvizsgát szereznek. De itt a cél nem a B2 nyelvvizsga, hanem C1 ill. az emelt érettségi. Továbbá a második (kezdő) nyelvvel (most spanyol) is magas óraszámban ismerkednek, így a cél, hogy ebből a nyelvből is megszerezzék a középfokú nyelvvizsgát illetve érettségi vizsgát tegyenek.

Minden évben 5 új osztályt indítunk, osztályonként 2 tagozattal. Két NYEK-es osztály és három négy évfolyamos gimnáziumi osztályt. Tagozatonként maximum 16 fő kerülhet be.

Nem tudunk erre biztos választ adni, hiszen minden évben más. Általánosságban az eddigi 100 pontos rendszerünkben 77 pont (77%) feletti eredménnyel már jó eséllyel bekerültek a jelentkezők (de tagozatonként változó volt). A 2022-2023. tanévre való beiskolázás során változtatunk a pontszámításon, így az elérhető maximális pontszám nem 100 pont, hanem 150 (ahol nincs szóbeli), illetve 200 pont (ahol van szóbeli) lesz. A bejutás ponthatára így változni fog. 

Nem, a nyelvi előkészítős osztályaink együtt folytatják a gimnáziumi tanulmányaikat. De külön kérésre előfordult már, hogy a NYEK éve után a 9. osztályt már valamelyik közismereti tárgyra fókuszáló tagozaton folytatta valaki.

A 2020/21-es tanévben a Covid-19 vírushelyzet miatt nyílt napot nem tartottunk, a 2021/2022. tanévben 3 délutáni alkalommal jöhettek be iskolánkba az érdeklődő diákok és szülők.

Reméljük, hogy a 2022-2023. tanévben  már lehetőség lesz arra, hogy a nyílt napokon a nyolcadikosok órákon is részt vehessenek.
A tervezett időpont: 2022. november 29-december 1.
Szülők számára tájékoztató: 2022. december 1. 17 óra.

A tanulmányi eredmények beszámításánál, ha a jelentkező valamely tantárgyból mentesült az értékelés alól, akkor a hozott érdemjegyek átlagát az adott tantárgy nélkül számítjuk. 

A központi írásbeli vizsgán az értékelés egy része alól mentesített tanulók az általuk elérhető maximális pontszámhoz viszonyított százalékos eredménnyel kerülnek a rangsorba. 

A központi írásbeli vizsgán a teljes tantárgyi (matematika vagy magyar nyelv) felmentéssel rendelkező diákok esetén a mentesített tantárgy pontszáma helyett is a másik tantárgy pontszámát számítjuk bele a felvételi eljárásba.

Hozott pontok (HoP): Az 5. 6. 7. év végi és 8. félévi – magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv + egy választott természettudományi tantárgy – osztályzatok átlaga.
A jelentkezési lapon szereplő természettudományos tantárgyak közül évfolyamonként a legjobbat választjuk ki.

Nem találta meg kérdésére a választ? Írja meg nekünk a beiskolazas@madach.org címre és megválaszoljuk!

Frissítve: 2022. szeptember 28.

Scroll to Top