Az ipolyságiak nyugat-magyarországi kirándulása – 2019.

HAT-18-02-0179

A 2018/2019. tanévben megvalósuló első utazásról szóló beszámoló: Az ipolyságiak 10. osztályának nyugat-magyarországi kirándulása 2019. április 23-25. között.

A Váci Madách Gimnázium és az ipolysági Szondy magyar nyelvű gimnázium között szoros baráti kapcsolat van. 2013 óta rendszeresen részt veszünk egymás rendezvényein sporttalálkozók, színjátszó fesztiválok, diákkonferenciák, szónokversenyek alkalmával találkoznak a fiatalok. Szónokversenyünk állandó nyertesei ipolysági diákok. Idén NTP pályázat keretében színjátszóink Ipolyságon is bemutatták darabjukat. Az ipolyságiak rendszeres vendégei Madách-napunknak is. Boda Mária tanárnő osztálya Horváth Edit tanárnő közreműködésével idén már a harmadik Határtalanul pályázatot valósította meg az ipolyságiakkal, 4. Határtalanul pályázat eredményére várunk. A két gimnázium diákjai többször együtt koszorúztak a váci Összetartozás napi ünnepélyen. Ezek az összetartozás igazi bizonyítékai.

2019. április 23-án vágtunk neki a három napos nyugat-magyarországi kirándulásnak. Első célpontunk a komáromi monostori erőd volt. A dualizmus korában épült, a 20. század második felében szovjet laktanyaként működött, a Vörös hadsereg nyomai még mindig láthatók a patinás épületben. Bár az épület kissé megkopott, de így is lenyűgöző, főleg a nagysága. A majdnem két óra alatt sok érdekességet tudtunk meg a magyar történelemről, illetve az erőd rendkívül viharos múltjáról.

Komáromot hátrahagyva Győr főterén szálltunk le a buszról, ahol Tóth László hivatásos idegenvezető vezetésével megtekintettük a városházát, majd a belváros sikátorain és macskaköves utcáin át a történelmi műemlékek és emlékművek között barangoltunk. Többek közt megcsodálhattuk Szent László hermáját és az Árpád-kori templomot a káptalan dombon, amely a sík vidékre épült Győr legmagasabb pontja a Rába folyó fölött. A városnézés után az elszállásolás következett egy hajdani kolostorban (Klastrom Hotel).

A második napon a nagycenki Széchenyi-kastélyt látogattuk meg, s tudtunk meg sok új, érdekes dolgot a legnagyobb magyarról. A Széchenyi családfán kívül láthattuk a híres família tárgyait, bútorait, és azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján Széchenyi Istvánt a „legnagyobb magyarnak” nevezték. A kastélyban táncra is perdültünk, mert az egyik teremben korabeli zenére a leírások alapján ki is próbálhattuk a régi táncokat (pl. a palotást).

A kastély után a falu közepén levő kis temetőbe mentünk, amelynek kápolnájában Liszt Ferenc is orgonált. Egy kis csigalépcsőn a Széchenyi család mauzóleumába mentünk le, ahová Széchenyi család temetkezett. Láttuk Széchenyi Pál kalocsai érsek mumifikálódott holttestét, illetve Jászai Mari ezüstkoszorúit, amelyeket ima közben tisztelete jeléül itthagyott. Láttuk továbbá Széchenyi koponyájának egy darabját is. Megható volt a sok nemzeti színű zászló is, amelyeket az odalátogató csoportok helyeztek el.

Délután a fertődi Esterházy kastélyban jártunk, amely hatalmas méretű 18. századi palota. A magyar Versailles-nek nevezett kastély legszebb része a tükörterem volt. Az idegenvezetés során azt is megtudtuk, hogy a kastélyban töltött közel 30 évet Joseph Haydn osztrák zeneszerző is.

A két kastély meglátogatását követően még világosban gumikerekű kisvonattal jutottunk el Győr távolabbi részeire, megtekintve sok más nevezetességet is.

Az utolsó napon a Rába partján jártunk, ahol híres költőnk, Radnóti vesztette életét. Itt, Abdán található Radnóti Miklós emléktáblája, ide  helyeztük az emlékezés virágait. Arról is szó esett, hogy Radnóti édesanyja, Grósz Ilona váci születésű volt, illetve váci vonatkozás még, hogy Radnóti vonata Vácról indult a szerbiai munkatáborba.

Az utolsó nap programjába még belefért a világörökség részét képező pannonhalmi apátság -benne a csodálatos könyvtár és a templom – no meg a Luxemburgi Zsigmond építette tatai vár meglátogatása. Végül fáradtan, de csodás élményekkel gazdagodva térhettünk haza.

Szondy György Gimnázium, 10. osztály

További képek: https://photos.app.goo.gl/35TPyGnLmMiRYS1E9

Scroll to Top