Nyitórendezvény. Kutatók éjszakája

2018. szeptember 28.

Az ősz mindig sok programmal indul iskolánkban, és még a tanításba/tanulásba is bele kell rázódnunk. Mégis minden évben örömmel veszünk részt az országos rendezésű Kutatók éjszakája programsorozatban. A magyaros munkaközösségünk idén is színvonalas tevékenységekkel igyekezett Gimnáziumunkba csalogatni a kisiskolásokat. Azt is mindig jó látni, hogy a gimnazisták közül sokan besegítenek a szervezésbe és a programok lebonyolításába, mi több, vannak, akik rendszeresen a kistestvérükkel érkeznek. Az együtt eltöltött délután, az este hétig tartó közös „kutatás” idén is jó kis csapatot kovácsolt a jelenlévőkből, és valódi tartalmat nyer szlogenünk: jó dolog madáchos diáknak lenni!

Ebben az évben Erasmus pályázat is kapcsolódott a szeptember 28-i eseményekhez. Így az irodalmi és kézműves foglalkozásokat török kulturális programok színesítették. A részletekről maguk a diákok, Máró Zsófia és Kmetty Kaludia (11. C) számolnak be az alábbiakban. Én ezúton köszönöm minden szervező segítségét, diákét, tanárét egyaránt. (Sándor Ildikó)

Máró Zsófia: A Kutatók éjszakájának idei témája a törökökkel való kapcsolatunk volt. A program hastáncbemutatóval, törökországi élmények elmesélésével vette kezdetét. Keleti tánctudását iskolánk egykori diákja, Maczó Zsófia csillogtatta meg. Sokan szájtátva csodáltuk művészi szintű bemutatóját és testtudatosságát. A törökországi úti beszámolót Dr. Jakab Zoltán előadásában hallhattuk, s megtudtuk, hogy Vác 2011 óta testvérvárosi kapcsolatban áll a török Saliyerrel.

A kisiskolás és óvodás vendégeinknek külön kézműves sarkot alakítottunk ki, de úgy vettem észre, hogy a madáchos segítő diákokat éppen annyira lekötötte az állatkás könyvjelző hajtogatása, mint a kicsiket. Az esemény központja az a terem lett, amit török stílusban díszítettünk fel. Párnákat, függönyöket, füstölőket használtunk a hangulat megteremtéséhez, és teát szolgáltunk fel az érdeklődőknek. A kisebbek török stílusú ruhát is magukra ölthettek. Zsófitól pedig ráadás hastáncot követelt a hálás közönség, a bátrabb szemlélődők pedig néhány mozdulatot is megtanulhattak tőle.

Kmetty Klaudia: A többi programmal egy időben, de más térben zajlott az irodalmi kvíz, mely csapatoknak szolgáltatott lehetőséget a kulturális elmélyülésre Könyvek titka címmel. A vállalkozó szelleműek megkísérelhették a szépirodalomra kötött gubancokat kioldani. Gubancként értendő: könyvtáraink és a nekik helyt adó városok összefűzése, válaszkeresés irodalmi-történeti kérdésekre, valamint könyvcímek fellelése egy adott szöveg mögöttes tartalmában. Habár a csapatlétszámot három főben határozták meg, egyes osztályok közbuzgalmát olyannyira megemelte a kilátásba helyezett jutalom, hogy nyolcan-tízen is nekivágtak a feladatsornak. Honoráriumként mindenkinek egy szelet csoki szolgált. Az est előrehaladtával mindinkább egybemosódtak a programok; néhányan egy bögre teával érkeztek a tesztsornak nekigyürkőzni, a földszintről pedig az emeletek felé szállingózott a fülledt füstölőaroma, együtt azon diákokkal, akik el voltak készülve rá, hogy az egész éjszakát bent töltsék az iskolában. Hét órakor a jelenlévők időérzéküket elveszítve jöttek-mentek a helyszínek között, igen meglepődtek, hogy pakolni kezdtünk. Jó társaságban gyorsan telik az idő, reméljük, jövőre még többen csatlakoznak hozzánk, hogy megmutathassuk az általános iskolásoknak, miért jó madáchosnak lenni!

Scroll to Top