Madách 200 – Gála

Igazán méltó módon ünnepelte a Váci Madách Gimnázium névadójának, Madách Imrének 200. születésnapját: Madách tiszteletére háromnapos rendezvénysorozatot szerveztünk 2023. április 12-14. között. Nagyon tartalmas három nap volt, amely minden diákot és tanárt megmozgatott.
Április 12-én szerdán órák után Madách és Az ember tragédiája c. műhöz kapcsolódó csapatversenyt szerveztek az iskolában. A részleteket hamarosan itt lehet megtekinteni.
Április 13-án a művelődési házban kulturális délelőttön vehettek részt a diákjaink. Erről a napról számolunk be az alábbiakban Boda Mária tanárnő facebook bejegyzése alapján.
Április 14-én tematikus nappal fejeződött be a rendezvénysorozat: Minden tanár minden órájába beépített Madách művéből valamit, ami felidézte névadónk életművét, illetve a 11.A-sok versillusztrációinak kiállításmegnyitójára került sor, melyről ebben a bejegyzésben számolunk be.

Madách Gála

A csütörtöki program Boda Mária tanárnő alternatív megnyitó beszédével kezdődött (fiktív levél Madáchnak a kései utódok nevében), majd három nyelvi tagozatos diák, a 11.C-s Balogh Zalán, Barkóczi Máté és Gaál Balázs Madách Tragédiájának egy részletét adta elő magyarul, angolul és spanyolul, bizonyítva, hogy a Tragédia egyetemes kérdésekkel foglalkozik. (Felkészítőjük Bártfai Veronika angol-spanyol szakos tanárnő.)
Ezután Ipolysági vendégünk, a versmondó Bóna Sára Pilinszky Apokrif c. versét adta elő nagy átéléssel. (Tanára Petrezsil Noémi tanárnő.)
Ezt követően iskolánk színjátszó köre lépett fel Lakatos Ádám vezetésével. Magas színvonalú műsorukban zene, tánc és vers egységét valósították meg.
Ezek után Dobos Emese 10.A osztályos tanulónk és táncpartnere, Maczó Ákos egy néptáncprodukciót adott elő, kecskedudán Emese testvére játszott.
A diákprodukciókat a 10.A osztály előadása zárta: a Tragédia egyiptomi színét adták elő, Lámfalusy Réka tanárnő betanításában.

Ezt követően Török Máté és iskolánk egykori tanulója, Heinczinger Mika, a most Liszt-díjat kapott Misztrál együttes tagjai léptek színpadra, és néhány megzenésített verset adtak elő, megénekeltetve a közönséget is. Mika egyik dalában felidézte egykori madáchos éveit is, nagy tetszést aratva ezzel is a diákok körében. Műsorukban iskolánk 11.C-s tanulója, Inotay Réka is elénekelhetett egy dalt a Misztrállal.

A műsor zárásaképpen egy rövidfilmet nézhettek meg a jelenlévők: a gimnázium tanárai igen humoros filmet készítettek a gimnázium egy napjáról: Elképzelték, hogy Madách feltámadt, és egy napot a Madáchban töltött, szembesülve a múló idővel. Faragó Tünde német szakos tanárnő ötlete nyomán készült a film, amely óriási tetszést aratott a diákok körében (csak egy poén: a mobilt fényevő maroktáblának nevezte el „Madách”). A filmet Pálinkás Levente technikusunk állította össze. Így alkotott keretet a műsor: a nyitóbeszéd és a zárásként levetített film hidat teremtett Madách és a jelen között, és remélhetőleg ez is közelebb hozta Madách művét a diákokhoz.

Scroll to Top