Német diákcsere 2024

Egy 12 fős lánycsapat érkezett iskolánkba a németországi Aschaffenburgból. A több, mint 10 éve tartó jó kapcsolat a Maria-Ward-Schule tanáraival mindig megalapozza a diákcsere hangulatát. A német diákok nagyon érdeklődnek a magyar kultúra iránt, imádják Budapestet, és mindig nyitottak a közös programokra. Az együtt töltött napokban vetélkedőt szerveztünk nekik a fenntarthatóság témakörében, VR szemüveggel kaptunk virtuális bepillantást a Budai Vár történelmébe, a kosdi Robirtokon a legkülönfélébb állatokat simogathattuk, saját készítésű kakaós csigát kóstoltunk, és a fenntarthatóság jegyében „műalkotások” születtek szemétből.

Pár gondolat a diákcserén résztvevő Madáchosoktól:

„Sok jó élményben volt részünk, de legjobban a tapasztalat tetszett. A német lánnyal való kapcsolatom is nagyon jó, így szomorú voltam, amikor haza kellett menniük. Én nagyon hasznosnak találtam ezt a pár napot, mert a német nyelvet nagyon sokat tudtam használni.”

„Hasznosnak találtam ezt az egy hetet. Próbáltam kihasználni a lehetőséget, amennyire csak lehetett. Voltak ugyan szavak, amiket csak elmutogatni tudtunk, de viccesek voltak ezek a szituációk is, és nem találtam kínosnak.”

„Úgy érzem, hogy a némettudásom a harmadik naptól kezdve 180 fokos fordulatot vett. Szerencsésnek érzem magam, mert nagyon jó és hozzám hasonló párt kaptam.”

„Sok élményt szereztem, például életemben először kaptam puszit egy Alpakától. Legjobban a Robirtokos nap tetszett, mert amúgy is imádom az állatokat, de itt a lehető legközelebbről nézhettem, és foglalkozhattam velük.”

„Szerintem mindenkinek érdemes kipróbálnia a diákcsere programot. Nem csak egy új barátot szerez vele az ember, de még a nyelvtudását is fejlesztheti.”

„Az elején a nevemet nem bírtam elmondani, nem hogy egy normális mondatot, de egy olyan közösségbe kerültem, ahol igen elfogadó emberek voltak, ezáltal én is megnyugodtam, és szépen lassan elkezdtem merni beszélni. Dióhéjban: Csak merj megszólalni, légy bátor, és hidd el menni fog!”

„A német partnerem a családommal is jókat beszélgetett, még úgy is, hogy igazából nem beszélik ugyanazt a nyelvet. Minden nap csodásan telt, sokat nevettünk és lettek közös vicceink is. Nagyon jól kihasználtunk minden percet, és nagyon várom, hogy én mehessek ki hozzá.”

„Nagyon jó lehetőség intenzív nyelvtanulásra. Jó élmények, sok újdonság, vicces szituációk. Nagyon fontos viszont azt kiemelni, hogy rendkívül rugalmasnak kell lenni egymással szemben, és megértőnek.”

„Az elmúlt pár nap kizökkentett a megszokott komfortzónámból, és segített nyitottabbnak lenni. Annak ellenére, hogy még a partneremmel nem lettünk legjobb barátok, én élveztem az elmúlt napokat és közös programokat.”

„Hatalmas élmény volt számomra, hogy egy kezdetben teljesen idegen lánnyal szépen lassan egy másik nyelven keresztül milyen szoros barátságot tudtam kötni. Ez alatt a néhány nap alatt nagyon sokat fejlődött a beszédkészségem.”

„Nagyon örülök, hogy jelentkeztem erre a cserediák programra. Hihetetlenül jól telt ez a 6 nap és álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyire jól fogom érezni magam. Sokkal nyitottabb lettem mind a német nyelv használatában, mind abban, hogy ne féljek hibázni, mert nem baj. A német cserediák társam nagyon sokat segített, hogy fejezzem ki magam, és rengeteget tanultam tőle, amiért nagyon hálás vagyok.”

Scroll to Top