Advent Ausztriában

Iskolánk egy csoportja adventi ausztriai kiránduláson vett részt. Így számolnak be a programról:

2022. december 8-án 7 órakor gyülekeztünk az iskola előtt, és rövidesen meg is kezdtük utazásunkat az első célig, ami Fraknóba vezetett. Utunk során egy idegenvezető látott el minket érdekesnél érdekesebb információkkal. Fraknóban megnéztük a kastélyt helyi idegenvezetéssel. Az épület rengeteg katonai felszerelést rejtett magában, de nekem az onnan nyíló kilátás tetszett a legjobban, mert az egész városra rá lehetett látni.

A következő megálló Ruszt volt, ami – mint megtudtuk – Ausztria legkisebb városa, mindössze 2000 fő lakja. Tettünk egy rövid sétát a belvárosban, amely során a karácsonyi vásáron is áthaladtunk.

Ezután Eisenstadt következett, magyar nevén Kismarton. Itt is szereztünk pár információt a főbb látványosságokról, majd szabadidős programként körülnéztünk a karácsonyi vásárban.
A város gyönyörűen fel volt díszítve, minden utca ki volt világítva.
A bódék között sétálva nem lehetett kihagyni a forralt bor megkóstolásának a lehetőségét sem. Amikor besötétedett, megjelent Holle anyó a városháza ablakán, és elkezdett mesét olvasni az ott gyülekező gyermekeknek és felnőtteknek. 
Mosonmagyaróváron szálltunk meg egy hotelben, melynek kedves személyzete megvendégelt minket este egy bécsi szelettel.

Másnap korán reggel indultunk útnak a hidegben, Kittsee csokigyára felé vettük az irányt. Rengeteg finom édességgel a kezünkben később megérkeztünk Bécsbe, ahol megnéztük a belvárost. Meglátogattuk a Sissi-szobrot, a Szent István Székesegyházat, benne az eredeti könnyező Mária festményt, Hofburgot – és ez csak néhány példa. Megtudtuk, hogy itt épült Európában először óriáskerék, amely a Práterben található. Megkóstoltuk a helyi puncsot és teát, és a bögrét szuvenírként hazahoztuk. A rendelkezésünkre álló két és fél órás szabadidőben sétáltunk, kávéztunk, és gyönyörködtünk Bécsben.

Kora délután indultunk haza. Útközben játszottunk egy kis quiz-t, amit a tanárnők állítottak össze számunkra, ami nagyon kedves gondolat volt tőlük. A fődíj egy kis finomság volt a csokigyárból. Hazaúton egy kisebb társaság társasozott, szerencsére én is köztük voltam, így a hazaút is gyorsan eltelt. 

Összességében nagyon jól éreztem magam. Ha lenne még lehetőségem ilyen kiránduláson részt venni, újra jelentkeznék. 

Hálásak vagyunk Faragó Tünde és Kovácsné Kóka Marianna tanárnőknek, hogy megszervezték az utat és elvittek bennünket.

Az úti beszámolót készítette:

Rodák Anna és Bojtay Blanka

Scroll to Top